Локално

Студентите на Факултетот за информатика реализираа проект за децата со аутизам!

Факултетот за информатика при Универзитет „Гоце Делчев“ го промовираше проектот „Мултимедијална информатичка платформа за едукативни и рехабилитациони цели“. Платформата е базирана на иновативни интеракциски технологии...

Lycamobile ја официјализираше веб страната, ова се нивните цени!

Новиот виртуелен мобилен оператор Lycamobile ја официјализираше својата веб страна со mk домен и од тука може да се видат сите нивни услуги. Lycamobile ќе...

Анксиозност при изучувањето на странски јазик

Проф. Марија Тодорова и проф. Весна Коцева од Филолошкиот факултет при УГД во научен труд ја анализираат појавата на анксиозност кај студентите при изучување...

ИТ настан: Dota 2 за крај на испитната сесија и почеток на летото

За крај на напорната, и се надеваме, успешна испитна сесија, Студенскиот парламент на ФИНКИ организира турнир во Dota 2. Единствен услов за учество е барем...

Македонскиот тим го освои првото место на натпреварот на НАСА

Македонскиот тим, составен од Филип Димитровски, Костадин Лазаров, Дарко Тодоровски и Филип Макрадули, успеа да го освои првото место на глобалниот натпревар на НАСА – „NASA...

„CSI“ Македонија – Интерву со д-р. Ванчо Спиров

Д-р. Ванчо Спиров е првиот македонски доктор од областа на стоматологијата кој докторира на темата од „Форензичка стоматологија: Форензичка ДНК анализа на забите“. Докторе Спиров,...

Македонски студенти на чекор до НАСА – Гласајте за поддршка

На неодамна одржаниот натпревар „NASA Space Apps Challenge“, група студенти од Македонија, во конкуренција од над 1200 учесници, успеаја да влезат помеѓу 25-те финалисти....

Македонска „паметна ракавица“

Ви претставуваме една ракавица – преведувач на знаковен јазик, дизајнирана од Мартин Василковски од Скопје. Мартин има 23 години и од феврурари 2015-та година...

НАЈНОВИ СТАТИИ