Медицина

Научниците откриле вируси кои меѓусебно комуницираат

На списокот од случајни научни откритија, израелските научници додадоа уште едно. Тие за прв пат откриле вируси кои оставаат пораки на други вируси. Она што...

Депресијата е лоша за срцето исто колку и дебелината

Познато е дека постои разлика помеѓу психичкото и физичкото здравје, но психичките болести, до сега не се сметаа за главен фактор за ризик на...

Докази за влијанието на канабисот и канабиноидите врз здравјето

Издаден е најопширниот извештај досега за влијанието на канабисот и канабиноидите врз здравјето. Националната академија за науки, инженерство и медицина во САД, ги пресметала...

Науката позади самоконтролата и инстинктивното однесување

Научниците го открија механизмот во нашиот мозок кој ни помага да ги контролираме нашите инстинкти. Истражувачите од Европската лабораторија за молекуларна биологија откриле „значајни врски“...

Внесот на масти во организмот ја промовира појавата на метастази и ширењето на ракот

Дека внесот на масти во организмот ја промовира појавата на метастази и ширење на ракот е заклучок на тимови од два институти од Барселона,...

Зошто ни се јаде после пиење?

Научниците мислат дека знаат зошто сендвичарите и пицериите имаат бенефит откако ќе затворат баровите, и како да го контролираат нашиот мозок, исто како и...

Откриен нов подтип на рак на грлото на матката

Докторите може да бидат во можност да ги подобрат третманите за рак на грлото на матката кај пациентите со откривањето на нов подтип на...

6 најдобри природни лекови против настинка

Некои органски производи навистина можат да го подобрат нашето здравје. Ви ги наведуваме шестте најдобри природни лекови за кога ќе ги почувствувате зимските временски...

Жена во САД почина од бактериска инфекција отпорна на сите познати антибиотици

Минатиот септември, една жена од Невада почина од неизлечлива бактериска инфекција отпорна на секаков вид на антибиотици. Центрите за контрола и превенција на болести го...

Животот во близина на густ сообраќај предизвикува деменција

Во научната студија на Канадскиот институт за клинички испитувања, објавена во списанието Лансет, се зборува дека луѓето кои живееле во област оддалечена 50 метри...

НАЈНОВИ СТАТИИ