Медицина

Индивидуални методи за лечење на рак

Американски и руски научници откриле повеќе видови чести мутации во тело кое човечкиот имунолошки состав знае да ги препознае. Со помош на ова откритие...

Поврзаност помеѓу раниот развој на градите и карцином

Раниот развој на градите кај девојките може да биде поврзан со одредени заболувања подоцна во животот, За жал, постои поврзаност со настапување на раниот...

ПМС-от ги менува гените

Наскоро предменструалниот синдром ќе може ефикасно да се третира, бидејќи научниците дојдоа до сознание како хормоналните промени влијаат на гените во текот на месечниот...

Витаминот Ц како лек за рак?

Витаминот Ц ни помага да се заштитиме од настинки и вируси, а според едно ново истражување и од рак. Новото истражување, објавено во „Redox Biology“,...

Научниците откриле како раните да зараснат без лузни

Независно како сме ги добиле, секој од нас има по некоја лузна на телото, од која би сакале да се ослободиме. Иако за постоечките лузни...

Прекумерната употреба на алкохол го нарушува развојот на мозокот кај адолесцентите

Истражувачите од Универзитетот на источна Финска и Универзитетската болница во Куопио, Финска, извршиле набљудување со помош на магнетна резонанца на мозокот кај луѓе кои...

Нов лек кој успешно го редуцира ширењето на меланомот до 90 проценти

На повидок е можеби нов лек за рак, откако истражувачите од Државниот Универзитет во Мичиген, развиле ново хемиско соединение што може значително да го...

Медитеранската диета може да има траен ефект врз мозокот

Една нова студија покажува дека постарите луѓе кои ја следат медитеранската диета, ја задржуваат количината на сива маса во мозокот во текот на подолгорочен...

Дали лековите против кашлица навистина делуваат?

Упорната, иритирачка и понекогаш сува кашлица може со денови да нѐ мачи во сезоните на грипот и настинките. Постојано се обидуваме да го очистиме...

Симптоми на настинка – наспроти грип

Да се биде болен секогаш е грозно – независно за што се работи, но точната диференцијација на болестите е од суштинско значење за лекувањето...

НАЈНОВИ СТАТИИ