Медицина

Одбивате да вежбате? Виновен е допаминот

Многумина од нас направија јасни планови за тоа како оваа година ќе влезат во сала и напорно ќе вежбаат за подобар изглед, но како...

Официјално: Во човечкото тело има уште еден орган

Официјално е потврдено дека во човечкиот организам има уште еден орган. Се работи за мезентериумот – струкутура која на анатомите им е позната повеќе од...

Диеталните пијалоци не се здрави и можат да предизвикаат зголемување на телесната тежина

Диеталните пијалоци кои се без шеќер не се корисни за губење на тежината, и можат да предизвикаат нејзино покачување, тврдат научниците од Imperial College. Прегледот...

Сте размислувале ли колку е всушност валкан вашиот пешкир?

Можеби сметате дека секојдневно го менувате пешкирот во бањата, но сепак вашиот пешкир е валкан. Навистина валкан. Во истиот момент кога ќе го искористите,...

Факти или митови за имунолошкиот систем: Како да се заштитите од настинки?

Нашиот имунолошки ситем работи напорно за да се избори против инфекциите. Одржувањето на нашето здравје е важно, особено за време на студените месеци. Постојат многу...

Што предизвикуваат магичните печурки во телото и мозокот?

Постојат докази дека „трипот“ со магичните печурки фактички би можел да го ослободи умот. Неколку студии, вклучувајќи и две неодамнешни клинички тестирања, укажуваат дека активната...

Дали користењето на дезодоранс е штетно за здравјето?

Дезодорансите всушност не го спречуваат потењето, тие само го маскираат или апсорбираат мирисот. Антипреспирантите пак, ги блокираат потните жлезди. Некои луѓе едноставно по природа...

Едноставен тест на здивот може да открие рак и 16 други болести

Со користење на златни наночестички и вештачка интелигенција, со новиот уред правилно се дијагностицирани 86% од пациентите. Познато е дека нашиот здив е силен индикатор...

Зошто вирусите се поопасни за мажите ?

Една од најупорните мистерии во медицинската наука е тоа зошто некои инфекции предизвикуваат посериозни симптоми кај мажите отколку кај жените. Мажите заразени со туберколоза имаат...

Како да ги препознаете симптомите на дехидрација

Водата е најважната материја на Земјата и без неа животот би замрел во целсот. Кај луѓето, лишувањето од оваа материја предизвикува состојба наречена дехидрација...

НАЈНОВИ СТАТИИ