Микро и Макро

Може ли да се направи пиво на Месечината?

Помеѓу финалистите на Google LunarX Prize натпреварот е тимот од Калифорнија кој сака да произведе пиво на Месечината. Дел од работата ќе ја завршат...

ОТКРИЕНИ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД СУДИРОТ ПОМЕЃУ ГОЛЕМИИОТ И МАЛИОТ МАГЕЛАНОВ ОБЛАК

Астрономи од Северниот католички универзитет на Чиле во Антофагаста ги претставија последиците од судир помеѓу големиот и малиот Магеланов облак, соопшти Лента. Излегува дека...

Дали Земјата може да се обезбеди со бесконечна енергија?

Еден од најголемите предизвици со кои што се соочуваме во 21-виот век е проблемот со енергијата – како да се генерира доволна количина, како...

ВО НАШАТА ОРБИТА КРУЖИ НОВА „СУПЕР ЗЕМЈА“

Угледниот астроном, Стивен Кејн, од универзитетот во Сан Франциско, во најновото издание на списанието „Astrophysical Journal“ ги објави резултатите од истражувањето на соларниот систем...

Jaпонска сонда го забележа најголемиот бран во вселената

Брановите предизвикани од притисоци на планетарната атмосфера беа едни од најголемите некогаш видени во Сончевиот систем, кој се протегаат на повеќе од 10.000 километри. Јапонското...

Научниците конечно одредија колку е стара Месечината

Благодарение на карпите собрани за време на мисијата Аполо 14, истражувачите сметаат дека конечно ја одредиле точната возраст на Месечината, според што нашиот лунарен...

Откриен елементот кој недостасуваше во Земјиното јадро

Општо познато е дека најскриениот дел од земјата е направен главно од железо (околу 85%), а присуството на никел е околу 10%. Мистерија е...

Физичарите содадоа нова форма на водород

Како елемент што сочинува 75% од целата маса во Универзумот и повеќе од 90% од сите атоми, ние сме прилично добро запознаени со водородот. Но,...

НАСА најавува две нови мисии за истражување на астероиди

Астероидите се едни од најнеистражените територии во Сончевиот систем. За да дознаеме нешто повеќе за нив, НАСА објави две нови мисии кои ќе посетат...

Можно ли е со помош на телескоп да се види дали слетувањата на Месечината...

Секој голем историски настан, речиси неизбежно го следат и теории на заговор, кои обично се состојат од потполно различни објаснувања за настанот, што подоцна...

НАЈНОВИ СТАТИИ