Микро и Макро

Можно е постоење супер-Земји со субглацијални океани!

Меѓународен тим истражувачи тврди дека во Вселената може да постојат ткн супер Земји, (егзопланети десет пати поголеми од Земјата), на кои има океани под...

19 Неверојатни слики од Меѓународната вселенска станица

  Меѓународната вселенска станица е место на кое се изведуваат многу интересни експерименти, опсервации и тестирања во бестежинска состојба, но е и место од каде...

Наскоро ќе ја имаме првата слика од црна дупка

Неверојатните фотографии на црните дупки кои постојано ги гледаме се всушност само наши најдобри претпоставки за тоа како тие навистина би изгледале, со оглед...

Стивен Хокинг конечно го објави решението за информацискиот парадокс на црните дупки

Во јануари Стивен Хокинг излезе со соопштение дека открил можно решение за информацискиот парадокс за црните дупки – или со други зборови дека дошол...

Колку е старо магнетното поле на Земјата?

Магнетното поле на Земјата не само што ја одредува локацијата на Северниот и Јужниот пол, туку исто така и овозможува неверојатно моќна заштитна бариера...

Решена една од најголемите мистерии за црните дупки?

Супермасивните црни дупки се едни од најголемите објекти во Универзумот. Можеби една од најголемите мистерии за нив е тоа како станале толку големи. Со години,...

НАЈНОВИ СТАТИИ