Микро и Макро

Откриени гигантски кули од мраз на Плутон високи 500 метри

На вселенската сонда „New Horizons“ на НАСА и беше потребна речиси една деценија за да го најде патот низ Сончевиот Систем за историското прелетување...

Црната материја во Универзумот се губи, а научниците конечно пресметале во колкава количина

Руските научници од Институтот за нуклеарни истражувања во Москва за прв пат успеале да го измерат количеството на црна материја во Универзумот, што исчезнало...

Пронајден нов тип на галаксија, со феномен кој ги збуни астрономите

Научниците открија исклучително редок вид на галаксија која се наоѓа на околу 359 милиони светлосни години од Земјата, единствена кружна структура која досега не...

Колку долго би можеле да преживееме на другите планети?

Нашата планета Земја е навистина убаво место за живеење и со сигурност ќе ја цените повеќе кога ќе погледнете колку долго би можеле да...

Лоциран изворот на мистериозните радио сигнали од далечната вселена

Веќе 10-тина години, астрономите детектираат необични извори на радио бранови со висока енергија, од далечните делови на вселената. Секоја трансмисија на овие т.н. „fast...

Што да очекуваме од вселенската наука во 2017

По тешката 2016–та година на Земјата, еве неколку причини зошто се смета дека новата 2017–та година ќе биде неверојатно возбудлива. Почнувајќи од меторски дождови и...

Откриени 6 мистериозни радио сигнали надвор од нашата галаксија

Во март, научниците открија 10 моќни радио сигнали кои доаѓаат од иста локација во просторот. Сега, научниците откриле уште 6 од сигналите кои навидум...

Научниците ќе ја ловат црната материја на дното на еден рудник за злато

Се смета дека црната материја е пет пати позастапена во Универзумот од обичната материја. Бидејќи многу слабо стапува во интеракција со други работи, како...

Колку луѓе имаат стапнато на Месечината?

Поголемиот дел од читателите на овие редови, се родени многу години после програмата Аполо, кој заврши во дамнешната 1972 година. Дури и да се...

За прв пат – На Марс детектиран елементот бор

Роверот „Curiosity“ на Марс открил постоење на елементот бор, што укажува дека во одреден момент на Црвената планета имало подземни води погодни за живот. Елементот...

НАЈНОВИ СТАТИИ