Микро и Макро

Што би се случило доколку астероид удри во нашиот океан?

Кога ќе помислиме на тоа како би изгледал еден удар од астероид на Земјата, сите ние замислуваме катастрофална смрт и уништување што би резултирало...

Земјата не е подготвена за удар од астероид

НАСА секогаш дејствувала многу смирено кога станува збор за астероидите, секогаш кога некој ќе се доближел до Земјата тие соопштуваат дека сите познати „потенцијално...

Леталото Касини ќе се урне на Сатурн

Во септември 2017 година – речиси 20 години после неговото лансирање, леталото Касини ќе се урне на Сатурн, жртвувајќи се себеси за да открие...

Оваа галаксија се уништува одвнатре од супермасивна црна дупка

На оддалеченост од околу 150 милиони светлосни години, опкружена со чудни форми на облаци, се наоѓа една бизарна галаксија која долго врема претставува мистерија...

Нано-вселенско летало на НАСА се приближува до брзината на светлината

Група научници, меѓу кои и Стивен Хокинг, во април 2016 најавија фантастичен нов проект за истражување на меѓуѕвездениот простор со помош на нано-летало на...

НАСА ја реконструира смртоносната површина на Венера во Охајо

Мала верзија на пеколот на Земјата се крие во Кливленд, Охајо. Наречена „GEER“ (Glenn Extreme Environments Rig) оваа челична комора од 14 тони може...

Ќе постои ли Земјата за 5 милијарди години?

Што ќе се случи со Сонцето за 5 милијарди години од сега, и како тоа ќе влијае на планетите во нашиот Сончев систем, особено...

Подгответе се за спектакуларен метеорски дожд во комбинација со последната полна месечина за оваа...

Минатиот месец, светот ја доживеа рекордната супер -месечина, кога Месечината ја достигна својата најблиска точка до Земјата од јануари 1948 г. Ова беше најблиската...

Денот на Земјата се зголемува за 1,8 милисекунди на секои 100 години

Секоја година се чини дека поминува се побрзо и побрзо, но астрономите открија дека денот на Земјата всушност станува подолг. Поради постепеното забавување на ротацијата...

Нов робот на НАСА кој ќе ги поправа расипаните сателити во орбитата

Кога еден сателит ќе снема гориво или нема да успее во распоредувањето на соларните панели, кој може да го поправи тоа? Во моментов, не...

НАЈНОВИ СТАТИИ