Општество

Пронајдено меко ткиво во фосил на диносаурус

Кога научниците откриваат коски и останати цврсти објекти кои биле закопани, често пати наоѓаат делови од органски материјал на нив. Но, ништо што досега...

СТУДИИТЕ ПОКАЖУВААТ ДЕКА ЛУЃЕТО СТРАДААТ ОД ИЛУЗИИ НА МОРАЛНА СУПЕРИОРНОСТ

Сметате дека сте поискрени од една просечна личност? Повеќе принципиелни? Пофер? Ако така мислите, тогаш не сте сами. Во студиите постојано се открива дека луѓето...

Позитивните страни на озборувањето, според науката

Научниците од Универзитетот во Павија, Италија во својата студија дошле до некои интересни сознанија за озборувањето. Всушност, тие заклучиле дека озборувањето има своја позитивна...

Сложените форми на живот може да се појавиле многу порано отколку што мислевме

Едно ново истражување сугерира дека можно е сложени форми на живот да живееле и изумреле на Земјата долго време пред да се појават повеќеклеточните...

– Што ќе се случи со копното на земјата за 250 милиони години ?...

Според теоријата на тектонски поместувања, нашите континенти се разместуваат со брзина од неколку сантиметри годишно. Ова разместување иако сега изгледа небитно за период од 250.000.000...

Мистериозни светлечки столбови се појавиле во текот на ноќта на небото над Канада

Слики од неверојатни зраци на светлина кои делуваат како да се распрсуваат во вселената, и се појавиле во Онтарио, Канада, оваа недела се шират...

Студентите по медицина во Бразил ќе учат форензика со помош на скелетот на нацистичкиот...

Јозеф Менгеле, злогласниот нацистички доктор кој извршувал човечки експерименти врз затворениците, вклучувајќи ги и децата, во концентрациониот логор Аушвиц за време на Втората светска...

ЕУ го намалува прагот на канцерогени материи, дозволени во производството

Европската комисија предложи мерки за седум дополнителни канцерогени материи, со кои треба да се подобри здравствената заштита за 4 милиони работници во ЕУ. Поголемиот...

Откриени 52-милиони години стари роднини на компирите и доматите во Патагонија

Истражувачите откриле два фосили од овошје во Јужна Америка, кои датираат од пред околу 52 милиони години. Овие древни зрнца припаѓаат на фамилија на растенија...

Како да станете богати, според новото психолошко истражување

Еве едно навидум едноставно прашање за вас: како човекот станува богат? Иако одговорот може да биде комплициран ако се разгледува прашањето детално, основните контури се...

НАЈНОВИ СТАТИИ