Општество

Енергетски ефикасна реконструкција на болницата во Сплит!

Во рамките на обемниот проект за енергетски ефикасна реконструкција на зградите од јавниот сектор во Хрватска, реконструкцијата на болницата односно клиничкиот центар во Сплит...

Coursera повлекува куп курсеви, Reddit ќе се обиде да ги спаси!

Еден од најпопуларните онлајн универзитети Coursera најави дека на крајот на јуни ќе повлече дел од постарите, но сепак популарни курсеви. Ова секако се...

Бегалците во светот веќе можат да учат бесплатно онлајн?

Американската влада и Coursera нудат нови можности за учење. „Coursera for Refugees” ќе работи на следниов начин: невладини групи од секоја земја, кои им помагаат...

Ден на Мајкрософт посветен на НВО секторот „Tech4Good“

Во вторникот на просторот на Скопски саем се одржа настанот „Tech4Good“ или  Денот на Мајкрософт посветен на НВО секторот, организиран од страна на Фондацијата...

Германија: До 2030 година сите автомобили без штетни гасови!

Германија планира до 2030 година сите нови автомобили да имаат нулта емисија на штетни гасови, а целта е да го намалат испуштањето на јаглерод...

Четирите нови елементи во периодниот систем добија имиња

Во јануари годинава од страна на официјални претставници беше потврдено откривањето на четири нови елементи кои заслужуваат постојано место во периодниот систем на елементите...

Јазикот и гените еволуирале заедно?

Здравото расудување налага дека како што групи луѓе оделе и населувале различни географски области, така и нивните гени и јазик би требало да се...

Научниците откриле таложење на магма под површината на еден град во Нов Зеланд

Научниците откриле дека под еден град на Северниот остров на Нов Зеланд се собира магма и велат дека тоа би можело да сигнализира создавање...

Грчкиот подводен „изгубен град“ е всушност природна формација

Кога во 2013 година нуркачите наидоа на поплочени подови и дворови на морското дно во близина на брегот на грчкиот остров Закинтос, се сметаше...

НАЈНОВИ СТАТИИ