Општество

30 години по Чернобил: Ирвасите се сè уште радиоактивни

Триесет години по експлозијата на нуклеарната централа во Чернобил, ирвасите од живописните снежни планини од Скандинавија се сè уште радиоактивни. Тие не биле единствените кои...

Откриена река од стопено железо под Алјаска и Сибир

Река од стопено железо со брз тек е пронајдена во Алјаска и Сибир, околу 3.000 км под површината, и се чини дека се забрзува. Овој...

Пензиониран професор верува дека го пронашол Камелот

Пензиониран професор од Велика Британија тврди дека можеби успеал да ја открие локацијата на Камелот, легендарниот замок, во кој според легендите кралот Артур го...

Што јаделе нашите предци пред 1,2 милиони години?

Денталната анализа на заб стар 1,2 милиони години, што му припаѓал на еден од нашите први предци открива нови информации за тоа со што...

Ремек делото на Исак Њутн е најскапата научна книга

Првото издание на книгата Principia Mathematica кое е објавено во 1687 година, и во кое познатиот научник го претстави законот за движење, е продадено за...

Откриен древен град закопан под земја

Археолозите открија остатоци на изгубениот град на врвот на еден рид кај низините на Тесалија во Грција, на околу 300 километри северно од Атина. Староста...

Нова “најстара вода” на светот

Уште во 2013 година е откриена водата за која се сметаше дека е најстара на светот – исконска вода, но неодамнешното откритие покажува дека...

Сте слушнале ли за Фингаловата пештера?

Ако ја направиме листата на најимпресивните пештери во светот, Фингаловата пештера сугурно ќе се најде меѓу првите десет. Таа се наоѓа на ненаселениот остров...

Реконструирано лице старо 9500 години

Ние немаме секогаш можност да погледнеме подлабоко во очите на изворната форма на историјата. Археолозите од Британскиот музеј ни дадоа шанса, за прв пат...

Како да ја подобриме нашата меморија?

Некои луѓе се подобри во помнењето на факти, ликови, и имиња од другите, но постојат одредени трикови и совети кои можат да им помогнат...

НАЈНОВИ СТАТИИ