Популарна Наука

Која е разликата меѓу социопатите и психопатите?

Психопати и социопати се популарни термини во психологијата кои ги опишуваат насилните чудовишта како Ханибал Лектор во „Кога јагнињата ќе стивнат“, Норман Бејтс во...

Магнетните бури влијаат врз психофизичкото здравје!

Промените на магнетното поле на Земјата влијаат на психолошката и на физичката состојба на човекот, зголемувајќи го периодот на неговата реакција на различни стимули....

Генијален трик: Како да проверите дали батериите се празни или полни!

Сите користиме батерии во разни апарати. Но како да дознаете дали се батериите празни или не, а притоа да не користите никакви инструменти за...

Најниска температура на Земјата, -89: Патување од апсолутна нула до „апсолутна жештина“!

Колку всушност имаме претстава за опсегот на температурите во нашиот универзум? Веројатно не многу. Ние како суштества кои живеат на Земјата ги перципираме сите температури...

Триаголникот кој ќе го смени начинот на кој ја гледате математиката!

Нема многу луѓе кои ги сакаат логаритмите. Од една страна, многумина би се согласиле дека математиката е многу повеќе од логаритмите, но од друга...

Науката открива: Колку време е потребно за да се заљубиме?

Новите мета-анализи направени од страна на проф. Стефани Ортиг докажуваат дека вљубувањето може да предизвика исто толку еуфорија како и земањето кокаин, но и...

Откриен нов вид на метеорит!

Научници велат дека во Шведски каменолом откриле метеорит чиј хемиски состав не е сличен ниту на еден од 50 000 метеорити паднати на земјата,...

Сте доживеале ли парализа во сонот?

Се будам, не можам да се поместам, имам чудно чувство дека некој ми седи на градите, гледам сенки....Ви звучи познато? Доколку сте поминале низ едно...

Што наследуваме од родителите?

Секоја личност го наследува својот изглед од родителите, а при тоа генетиката игра најголема улога. Епигенетиката укажува на тоа дека обрасците за наследувањето зависат...

Редок метеоролошки феномен “Дождовна Бомба”

„Сторм-чејсерот“ („бркач на бури“) Брајан Снајдер имал намера да сними тајмлапс видео од една бура над Аризона, но наместо тоа снимил еден неверојатно редок...

НАЈНОВИ СТАТИИ