Популарна Наука

НАУЧНИЦИ ПРЕСМЕТАА КОГА ДЕНОТ ЌЕ ТРАЕ 25 ЧАСА

Британски научници дошле до заклучок дека Земјината орбита се забавува и тоа постепено ќе го продолжува денот. ие ги споредиле случувањата од 720 година пред...

Турнеја низ светот со „Google Earth VR“

На светот има премногу убави и неверојатни места кои можеме да ги посетиме и ако имаме среќа, навистина ќе имаме можност да патуваме и...

Откриена бактерија стара 2,5 милијарди години

На две одделни локации во Јужна Африка откриени се фосилизирани бактерии кои датираат од пред 2,52 милијарди години – многу пред Земјата да почне...

Тајната на кинеските дупки

Група истражувачи пронашле 49 природно настанати дупки во Кина за кои велат дека кријат големи тајни. Истите ги откриле за време на четиримесечното истражување на...

Како е откриено колку е стара нашата планета Земја?

Знаеме дека нашата планета е многу стара, но дали некој го знае точното и дали некогаш ќе ја откриеме точната „година на раѓање“ на...

ЗА ШТО ВСУШНОСТ СЕ КОРИСТАТ ЕЛЕМЕНТИТЕ ОД ПЕРИОДНИОТ СИСТЕМ?

Постојат 118 елементи во периодниот систем и скоро сите сме запознаени со нив. На пример, секој од нас знае дека калциумот се наоѓа во млекото...

Вештачката интелигенција на Google научи да преведува јазици кои не ѝ се познати

Вештачката интелигенција на Google сега може да преведува јазици кои програмерите не ја „научиле“ да ги преведува. Ова е благодарение на невралните мрежи кои...

Инструкции за „чистење“ на iPhone 7 со полжави

TechRax каналот на YouTube е познат по тоа што објавува скандалозни тестирања на мобилни уреди, па така и сега. Овој тест со полжави секој...

КАКО НАСТАНАЛ НАЈИНТЕЛИГЕНТНИОТ СИМБОЛ ЗА БЕСКОНЕЧНО?

Математичкиот симбол за бесконечно (∞) е сѐ почесто се употребува во многу области на секојдневниот живот. Речиси никој не го знаел неговото вистинско значење сѐ...

Кинезите прават компјутер кој открива криминалци само по нивното лице

Кинеските научници од Шангајскиот Универзитет Џиао Тонг работат на компјутерска вештачка интелегенција која ќе открива криминалци само со анализа на слика од нивното лице....

НАЈНОВИ СТАТИИ