Технологија

Нов материјал кој создава електрична енергија со само еден допир

Научниците развија флексибилен материјал кој генерира електрична енергија при допир, што значи дека еден ден паметните телефони и таблетите би можеле да се напојуваат...

Запознајте го роботот кој може да скокне 1 метар во висина

Во иднина, група мали едноноги роботи може да имаат можност да дојдат до области кои се премногу опасни за луѓето и да помогнат при...

Новиот летечки дрон ќе го замени селфи стапот

„Airselfie“ е дрон со кој ќе можеме да правиме фотографии и видеа од воздухот. Идеата е на италијанскиот претприемач Едуардо Стропиана уште од 2014 година. „Дронот...

Доаѓа нова Wi-Fi –технологија која бара 10 пати помалку енергија

Батеријата на вашиот паметен телефон ќе ви биде многу благодарна со новото откритие што доаѓа од Универзитетот во Вашингтон. „Wi-Fi“ или безжичната мрежа е одлична...

Мерцедес претстави светла на иднината

Квалитетните светла ни овозможуваат подобра прегледност, но можат да ни помогнат и да избегнеме бројни непријатни ситуации, па затоа многу производители работат на разни...

Запознајте го „Peeqo“ – роботот што комуницира со ГИФ-ови

Љубителите на ГИФ-анимациите добија совршен соговорник – „Peeqo“ е првиот робот што на човечки глас реагира со гифови. Иако изработката на „Peeqo“ воопшто не била...

„Google“ ќе работи само на обновлива енергија до 2017 година

Сите центри и канцеларии за податоци на „Google“ ќе работат на обновлива енергија од следната година, најавуваат од компанијата. Тоа значи дека наскоро, секогаш кога...

Потврдена функцијата на германскиот фузиски реактор

Кон крајот на минатата година, од страна на научниците на германскиот институт „Max Planck“, беше лансиран гигантскиот фузиски реактор кој доколку правилно работи има...

Вештачката интелигенција не претставува закана за човештвото

Еден тим од експерти за вештачка интелигенција смета дека не постојат докази дека вештачката интелигенција претставува непосредна закана за човештвото, што треба да е...

Влезете во светот на китовите со помош на виртуелна реалност

Технологијата навистина е неверојатна. Многу често, како што се појавуваат нови достигнувања за кои сме сметале дека се невозможни во минатото, ја слушаме фразата...

НАЈНОВИ СТАТИИ