Жив Свет

И инсектите мигрираат

Каде одат инсектите во зима? Едно ново истражување објавено во „Science“ открива дека летачките инсекти мигрираат на сезонска основа. Ова движење претставува најголемата миграција...

Запознајте го „Neopalpa Donaldtrumpi“ – молец наречен по Доналд Трамп

Еволутивниот биолог Везрик Назари открил нов вид на молец (ноќна пеперутка), кој се одликува со светло жолти влакна на главата, а мажјакот има значително...

Како леопард – ајкулата останала бремена без помош на мажјак

Научниците се во шок откако женка, претставник на видот леопард-ајкули која се наоѓа во аквариум во Австралија, на свет донела три младенчиња, а била...

Пчелите и осите во Австралија се поопасни од змиите и пајаците

Австралија има репутација дека е дом на најопасните и најсмртоносните пајаци, змии и медузи, но едно ново истражување покажува дека не треба да ги...

Зошто исчезнал Мегалодонот?

Истражувачите можеби конечно сфатиле зошто најголемата ајкула во светот – мегалодон (Carcharocles megalodon) исчезнала пред 2,6 милиони години, и тоа е поради нејзиниот омилен...

Сте се запрашале ли некогаш како изгледа гол був?

Колкава е веројатноста дека сте замислувале како изгледа був без перја? Најверојатно никаква. За тоа се запрашала една американска твитерџика и интернетот и одговорил,...

За прв пат – снимен неверојатно редок вид на морско змејче

Еден вид на морска риба која досега беше позната само од примероците во музеите, за прв пат е снимена во водите на Западна Австралија. Се работи...

Бразилскиот лилјак – вампир се храни со човечка крв

Меѓу лилјаците постои подфамилија наречена вампирски лилјаци (Desmodontiae) кои пијат крв, најчесто од домашни и диви животни. Во северо-источниот дел на Бразил, откриено е...

Дознајте кои животни можат да предвидат катастрофа

Постојат многу анегдоти за тоа како некои одредени животни можат да предвидат природни катастрофи и да откријат болести, а научните истражувања ја поддржуваат приказната...

Запознајте ја паразитската риба лакерда кој прави дупки во телото и ја цица крвта

Доколку немате слушнато претходно за рибата лакерда, или ќе ви биде одвратна или интересна. Тие се добро познати кај рибарите кои фатиле риба која...

НАЈНОВИ СТАТИИ