Жив Свет

Научниците открија зомби гени!

Американските научници откриле низа од ткн „зомби гени“, кои се активни во клетките неколку дена по смртта на организмот, се наведува во статијата објавена...

Зошто луѓето имаат внатрешна потреба да трипаат!

Да се објасни употребата на дрогите како хероинот и кокаинот е лесно – тие директно ги стимулираат мозочните центри за награда. Потешко е да...

Најубавите медузи досега видени!

На медузите од сам почеток им оди добро во запрепастување на луѓето со својот необичен изглед, а некогаш и со својот отров, кој знае и да убие. Ги...

Зошто папагалите можат да зборуваат?

Папагалите се едни од ретките животни кои што се сметаат за „вокални ученици“ што значи дека можат да имитираат звуци. Истражувачите се обиделе да...

Како кучињата си го пронаоѓаат патот до дома?

Способноста на животните да се движат на долги растојанија со години е обвиткана во мистерија. Од гулабите кои лесно можат да си го најдат...

Растенијата го чувствуваат нашиот допир

Повеќето луѓе сметаат дека растенијата не чувствуваат ништо кога ги допираме, но ова истражување покажува дека тие всушност се многу чувствителни. Љубителите на растенија веќе...

Од што се направени крилјата на вилинското коњче?

Вилинското коњче е едно од најстарите инсекти на Земјата кое прелетувало над реките и езерата долго време пред да се појават диносаурусите и развило...

НАЈНОВИ СТАТИИ