Жив Свет

Кога мажјаците остануваат бремени

Во превртениот свет на морските игли, женките се натпреваруваат со нивната конкуренција за парење, а мажјаците? Тие остануваат бремени!? Таа улога на пресврт е ретка...

Прв документиран случај на дива тарантула која убива и јаде змија

Научниците го објавија својот прв извештај за дива тарантула која убива и јаде змија. Додека пајаците се познати по убивањето на змии и во...

Запознајте ја тигар рибата Голијат

Tигар рибата Голијат (научно „Hydrocynus Goliath“), му припаѓа на родот „Hydrocynus“, во кој спаѓаат пет видови, познати како Африкаски тигар риби. Тигар рибата Голијат е...

Кога мажјаците остануваат бремени

Во превртениот свет на морските игли, женките се натпреваруваат со нивната конкуренција за парење, а мажјаците? Тие остануваат бремени!? Таа улога на пресврт е ретка...

Како најмалите птици на светот ја преживуваат зимата

Како најмали птици на светот, колибрите изгледаат многу кревко, па затоа се прашуваме како ја преживуваат зимата. Според она што го забележале биолозите, се чини...

“Можеби сум кокошка, но немам исушен мозок!”

Можеби кокошките и не се толку глупави како што мислите. Истражувачите кои ја погледнаа богатата научна литература за птицата, открија дека кокошките се способни...

Сте слушнале ли за дрвото на смртта?

Во 1999-тата година, радиологот Никола Стрикленд била на одмор на Карибите, на островот Тобаго, тропски рај со идилични и напуштени плажи. На своето прво...

Научниците се обидуваат да вратат во живот изумрен вид на огромно говедо

Научниците се сѐ поблиску до тоа да вратат во живот еден стар вид на диво говедо познато како тур. Ова говедо било распространето низ шумите...

Какви мистерии лежат под полиците од мраз на Антарктикот?

Научниците од „Australian Antarctic Division“ неодамна се нурнаа под површината на мразот на Источен Антарктик со цел преку видеа да ни го пренесат фасцинантниот...

Две третини од дивите животни би можеле да изумрат наскоро

Во последните неколку децении, изумреа повеќе видови на птици, цицачи и водоземци благодарение на човекот. Климатските промени исто така влијаат врз зголемувањето на морското...

НАЈНОВИ СТАТИИ