Жив Свет

Најбрзиот цицач исчезнува со голема брзина

Според една студија која зборува за забрзаното намалување на гепардите, ова величествено животно се наоѓа во фаза на изумирање. Научниците проценуваат дека во дивината на...

Имаме карта на целото морско дно, но сѐ уште не знаеме што сѐ има...

Целото морско дно е обележано со максимална резолуција од околу 5 километри, што значи дека на оваа карта може да ги видиме сите структури...

Морските коњчиња еволуираат побрзо од другите риби

За прв пат, научниците го секвенционирале целиот геном на морските коњчиња при што откриле дека тие имаат повисока стапка на еволуција од било кој...

Запознајте го „Pyura chilensis“ или живиот камен

Ова е „Pyura chilensis“ – неверојатно морско суштество кое може да се најде на карпестиот брег на Перу и Чиле. Поради неговиот изглед, познато...

Најморничавите риби од богатиот улов на еден руски рибар

Фактот дека многу малку знаеме за морските длабочини го потврдува уловот на еден руски рибар кој со слики деновиве кружи на социјалните мрежи. Рибарот Роман...

Научниците открија 163 нови живи видови во регионот „Greater Mekong“

Нашиот свет е сѐ уште полн со мистериозни и фасцинантни суштества. Иако многумина од нас мислат дека досега сме ги виделе сите живи суштества...

За прв пат – забележани орка китови како убиваат и јадат друг вид на...

Во близина на Австралија се забележани китови убијци како убиваат и јадат еден редок вид клунест кит – нешто што никогаш досега не било...

Откриени нови бизарни суштества во длабочините на океанот

Морските биолози од Универзитетот во Саутемптон откриле неколку нови видови на организми во хидротермалните отвори на 2,8 километри под површината на југозападниот дел на...

Во меѓувреме во Австралија: пајак јаде гуштер

Австралија има репутација на засолниште на некои од најголемите предизвикувачи на фобија на Земјата. Веќе го запознавме пајакот-ловец кој влечеше глушец нагоре по фрижидер,...

Нов серијал на Дискавери за човековиот најдобар пријател

Кучињата се многу повеќе од сакани миленици- на почетокот грабливци, но со текот на својата еволуција доживеале неверојатни промени. Оваа серија ја опишува историјата...

НАЈНОВИ СТАТИИ