Депресијата е лоша за срцето исто колку и дебелината

SHARE

Познато е дека постои разлика помеѓу психичкото и физичкото здравје, но психичките болести, до сега не се сметаа за главен фактор за ризик на болести, како што е срцевото заболување.

Депресијата е поврзана со дигестивни нарушувања, хронична болка, мозочен удар и прерана смрт, а новите истражувања покажуваат дека таа може да биде еден од главните фактори за појава на кардиоваскуларни болести.

Се чини дека срцевите заболувања и депресијата одат заедно. Пациентите со срцеви заболувања имаат поголема веројатност да станат депресивни како резултат на нивната болест, додека оние кои страдаат од депресија имаат поголема веројатност да развијат срцеви заболувања, за разлика од општата популација.

прочитајте повеќе на…
SHARE