Два мозока во една глава?

SHARE

Секој од нас слушнал за поделбата на мозокот на лева и десна хемисфера и за старомодното мислење дека одредени однесувања и карактеристики ги контролира само една страна од мозокот (што не е точно).

Прочитајте повеќе на Енаука.мк – Дали повеќе ја користите левата или десната страна од мозокот?

Но, во секој случај, точно е дека дефинитивно има две хемисфери на мозокот – лева и десна. Секоја од овие хемисфери добива половина од нашите визуелни информации, и управува со половина од нашето движење – левата страна од мозокот ја контролира десната страна на телото, а десната страна од мозокот ја контролира левата страна од телото.

ПРОЧИТАЈ ЈА ЦЕЛА СТАТИЈА

SHARE