SHARE

Во последните неколку децении, изумреа повеќе видови на птици, цицачи и водоземци благодарение на човекот. Климатските промени исто така влијаат врз зголемувањето на морското ниво и бројот на бури кои предизвикуваат поплави, со што се уништуваат живеалиштата и изворите за храна на животните.

Тоа е причината поради која научниците веќе со години се борат да пронајдат еден вид глодари (Melomys rubicola), за кои во јуни оваа година службено изјавија дека им се изгубила секаква трага. Прогласени се за први цицачи чиј вид изумира директно поради човековото влијание врз глобалното затоплување, пишува „Huffington Post“.

SHARE