Еден бакнеж 80 милиони бактерии

SHARE

Повеќе од 80 милиони бактерии се разменуваат со само еден бакнеж од околу 10 секунди, според едно истражување објавено во списанието „Microbiome“.

Истражувањето исто така открива дека партнерите што се бакнуват барем девет пати дневно имаат слична орална бактериска флора.

Екосистемот од над 100 трилиони бактерии што живеат во нашето тело (т.н. микробиома) е неопходен за дигестија на храната, за синтеза на хранливите материи и за превенција на болести. Тој систем го определува генетиката, исхраната, годините, но исто така и лицата со кои стапуваме во контакт. Устата е живеалиште на над 700 различни бактерии и нивниот состав е исто така под директно влијание на оние што ни се блиски.

ПРОЧИТАЈ ЈА ЦЕЛА СТАТИЈА

SHARE