ЕУ го намалува прагот на канцерогени материи, дозволени во производството

SHARE

Европската комисија предложи мерки за седум дополнителни канцерогени материи, со кои треба да се подобри здравствената заштита за 4 милиони работници во ЕУ. Поголемиот дел од ова се однесува на трихлоретиленот и машинското масло.

Пред пола година, усвоени се мерки за намалување на изложеноста на 13 канцерогени материи. Од Европската комисија ветуваат дека ќе истражат и некои други супстанци за кои постои сомнеж дека се канцерогени, со што би се подобрила положбата на работниците во ЕУ.

Седум канцерогени материи, за кои Европската комисија наведува нови ограничувања се користат во хемиската индустрија, правење хартија, бои, лекови, како и во производство на пластика и винил. Последиците од изложеност на овие материи, може да бидат рак на кожата, рак на белите дробови, генетски промени, плодност и фетална штета.

прочитајте повеќе на…
SHARE