Фабрика во Индија ќе го претвора јаглеродниот диоксид во сода бикарбона

SHARE

Една хемиска фабрика во Индија е првата во светот која ќе започне со нов систем за заробување на емисиите на јаглерод и нивно конвертирање во сода бикарбона.

Фабриката „Tuticorin Alkali Chemicals“, во индустрискиот пристанишен град „Tuticorin“, се очекува да конвертира околку 60.000 тони на емисии на CO2 годишно во сода бикарбона и други хемикалии, и научниците кои стојат позади овој процес сметаат дека оваа техника може да се користи за да се зароби и трансформира 10 проценти од глобалните емисии на јаглен.

Додека оваа јаглеродна технологија не е нешто ново, она што е извонредно во инсталацијата на „Tuticorin“ е тоа што тој работи без субвенции од владата, што укажува на тоа дека истражувачите развиле профитабилен, практичен систем кој може да има комерцијален потенцијал да се прошири и во други фабрики и индустрии.

прочитајте повеќе на…
SHARE