Физичарите содадоа нова форма на водород

SHARE

Како елемент што сочинува 75% од целата маса во Универзумот и повеќе од 90% од сите атоми, ние сме прилично добро запознаени со водородот.

Но, овој наједноставен и најзастапен елемент во Универзумот се’ уште има некои трикови во ракавот, бидејќи физичарите создадоа досега невидена форма – негативно наелектризирани водородни кластери.

За да ги разбереме негативно наелектризираните водородни кластери, прво да ги објасниме нивните многу почести колеги – позитивно наелектризираните водородни кластери.

Позитивно наелектризираните водородни кластери се формираат на многу ниски температури и може да содржат до 100 поединечни атоми. Нивното постоење е потврдено пред околу 40 години.

прочитајте повеќе на…
SHARE