Jaпонска сонда го забележа најголемиот бран во вселената

SHARE

Брановите предизвикани од притисоци на планетарната атмосфера беа едни од најголемите некогаш видени во Сончевиот систем, кој се протегаат на повеќе од 10.000 километри.

Јапонското вселенско летало кое кружи околу Венера, ги испрати дома сликите од еден од најголемите бранови некогаш забележани во Сончевиот систем.

Сондата Акатсуки направила фотографии од џиновскиот бран во надворешните облаци каде цели четири дена бил активен во декември 2015 година.

Камерите на вселенското летало го снимиле бранот предизвикан од притисок во атмосферата кој се протега на повеќе од 10.000 километри од северниот поларен регион, низ екваторот, до јужниот пол на планетата.

прочитајте повеќе на…
SHARE