Како леопард – ајкулата останала бремена без помош на мажјак

SHARE

Научниците се во шок откако женка, претставник на видот леопард-ајкули која се наоѓа во аквариум во Австралија, на свет донела три младенчиња, а била во потполна изолација една година. Експертите велат дека ова е прв пат да се сретнат со ваков случај кај ајкулите.

Леона, е ајкула која развила способност за самооплодување. Партеногенезата (бесполово размножување), која не е ретка појава кај инсектите и водоземците, кај ‘рбетниците досега не е забележана.

Во разговорот за „Independent, авторите на студијата на едноставен начин објаснуваат што се случило.

прочитајте повеќе на…
SHARE