Кина ќе користи дронови за помош при земјотреси

SHARE

Во Кина се имаат случено едни од најсмртоносните елементарни непогоди, поточно земјотреси кои однеле милиони човечки животи. Најголемите земјотреси кои се регистрирани се во 1556 година со 830.000 жртви, во 1920 година со 273.000 жртви и 1976 со 232.000 загубени човечки животи. Оттука може да се очекува државата да пронаоѓа секакви решенија кои би помогнале да се ублажи ефектот на овој вид на природни катастрофи, доколку е тоа можно. Од средина на 1960-тите, па навака, Кина вложува средства во систем кој го подобрува предвидувањето на земјотресите, тренинг за брза реакција за спасување итн.

прочитајте повеќе на…
SHARE