Кога мажјаците остануваат бремени

SHARE

Во превртениот свет на морските игли, женките се натпреваруваат со нивната конкуренција за парење, а мажјаците? Тие остануваат бремени!?
Таа улога на пресврт е ретка во животинското царство и затоа ги фасцинира научниците.

Машките морски игли, како морските коњчиња, морските змејови и другите риби од семејството „Syngnathidae“, се меѓу многу мал број на видови во кои мажјакот, а не женката се грижи за младите подолго време.

Кај сите овие риби, женката се’ уште произведува јајца. Но, тие го пренесуваат нивното квачило до специјализирано легло за носење на мажјаците. Потоа мажјакот се грижи за јајцата, често споделувајќи хранливи материи.

прочитајте повеќе на…
SHARE