“Можеби сум кокошка, но немам исушен мозок!”

SHARE

Можеби кокошките и не се толку глупави како што мислите. Истражувачите кои ја погледнаа богатата научна литература за птицата, открија дека кокошките се способни за емпатија, логика, па дури помалку и за правење трикови.

Кокошките се неверојатно паметни и ја разбираат животната средина, се вели во новиот преглед на научна литература на оваа тема.

Студијата е направена од страна на организацијата за заштита на животните во САД “Farm Sanctuary.” Во неа се зборува дека кокошките со нивните когнитивни и емоционални способности се еднакви на малите деца, приматите или некои птици кои вообичаено се сметаат за далеку поинтелигентни од возрасен човек.

прочитајте повеќе на…
SHARE