Можно ли е со помош на телескоп да се види дали слетувањата на Месечината биле вистинити?

SHARE

Секој голем историски настан, речиси неизбежно го следат и теории на заговор, кои обично се состојат од потполно различни објаснувања за настанот, што подоцна поттикнуваат бројни контроверзи и дебати околу валидноста на оригиналната приказна. Низ историјата постојат бројни теории на заговор, но едни од најпопуларните настани, чија автентичност е сѐ уште оспорувана од многу поединци, заедници, па и држави се слетувањата на Аполо (т.е. дали слетувањето на Месечината било вистински или е лага).

Според тврдењата на овие теории, некои елементи, па дури и целата Аполо програма е  измама.

За да се тестира автентичноста на настанот, или со други зборови да се тестира дали Аполо навистина слетал, многумина сугерираат да се бараат знаци за слетувањето на Месечината со помош на моќните телескопи.

прочитајте повеќе на…
SHARE