Најмалиот снешко на светот

SHARE

Најмалиот снешко на светот е создаден со користење на скенирачки електронски микроскоп. Операторот на инструментот на Западниот Универзитет во Канада, тврди дека малата скулптура претставува нов рекорд стоејќи на 3 микро метри височина.

Тод Симпсон од Западниот Универзитет создаде оригинален “снешко” случајно во 2005 година, во обид да креира изолирани силиконски сфери тој ги нанел во вид на раствор, врз полимерна фолија, перфорирана со нанометарски дупки. Кога ја отстранил фолијата, сферите останале залепени за основата. Но, во одредени случаи, дупките биле подлабоки и по неколку силиконски сфери останувале залепени. Во редок случај дошло до спојување на три сфери, креираќи своевиден троделен снешко, без раце и лице во оваа фаза.

SHARE