НАСА најавува две нови мисии за истражување на астероиди

SHARE

Астероидите се едни од најнеистражените територии во Сончевиот систем. За да дознаеме нешто повеќе за нив, НАСА објави две нови мисии кои ќе посетат нови видови на астероиди во 2030-тите години.

Во 2023 година, НАСА ќе го лансира леталото „Psyche“ кое ќе одлета во астероидниот појас помеѓу Марс и Јупитер за да го истражува астероидот „16 Psyche” којшто всушност претставува огромно парче метал. Овој астероид изнесува околу 200 км во дијаметар и се смета дека е направен од железо и никел, за разлика од другите астероиди кои сме ги проучувале претходно и кои се составени од карпи и мраз.

Всушност, „16 Psyche“ би можел да биде остаток од јадро на протопланета. Научниците сметаат дека неговите надворешни карпести слоеви биле разрушени од насилни судири, кои зад себе го оставиле овој астероид кој всушност е многу сличен на металното јадро на Земјата.

прочитајте повеќе на…
SHARE