Научниците конечно одредија колку е стара Месечината

SHARE

Благодарение на карпите собрани за време на мисијата Аполо 14, истражувачите сметаат дека конечно ја одредиле точната возраст на Месечината, според што нашиот лунарен сосед е неверојатни 4,51 милијарда години стар.

Овие наоди укажуваат на тоа дека Месечината е формирана околу 60 милиони години откако се формирал Сончевиот систем, што ја прави 140 години постара од претходните проценки.

„Одредувањето на возраста на Месечината е од клучно значење за еволуцијата на Сончевиот систем и формирањето на карпестите планети, вклучувајќи ја и Земјата. Сепак, и покрај нејзината важност, возраста на Месечината никогаш не е точно утврдена“ – известуваат од тимот, предводен од Мелани Барбони од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

прочитајте повеќе на…
SHARE