Научниците откриле вируси кои меѓусебно комуницираат

SHARE

На списокот од случајни научни откритија, израелските научници додадоа уште едно. Тие за прв пат откриле вируси кои оставаат пораки на други вируси.

Она што го прави откритието извонредно е тоа што научниците очекувале некаков вид на постоечки систем за комуникација помеѓу видовите на вируси. Ако ова е точно, научниците ќе имаат подобар пристап за напад на катастрофалните вируси, како што се ХИВ и херпесот.

Истражувањето започнало кога Ротем Сорек и неговите колеги, од Вајцман институтот за наука ја надгледувале комуникацијата помеѓу бактериите. Тие проучувале како вирусите ја напаѓаат бактеријата наречена Bacillus subtilis за која под одредени услови знаеле дека комуницира со вирусот.

прочитајте повеќе на…
SHARE