Научниците се обидуваат да вратат во живот изумрен вид на огромно говедо

SHARE

Научниците се сѐ поблиску до тоа да вратат во живот еден стар вид на диво говедо познато како тур.

Ова говедо било распространето низ шумите во Европа, а последниот примерок загинал во шумата Јакторов во Полска во 1627 година.

Тие биле со висина од околу 2,13 метри и тежина од околу 1.000 килограми.

Од 2009 година, европски научни тимови одгледуваат говеда кои сѐ уште носат ДНК од тур. Во две одделни програми се прават обиди, преку размножување да се „оживее“ верзија од тур.

прочитајте повеќе на…
SHARE