Науката ни ја открива перцепцијата на мажите за идеалната големина на женските гради

SHARE

Мажите, исто како и бебињата се заслепени од женските гради, од различни причини. Бебињата ги гледаат градите како нешто што ги одржува во живот, им дава поддршка и негување, додека пак мажите ги гледаат како „забава“ и како укажувачи на репродуктивните квалитети. Сега, научниците од Карловиот универзитет во Прага сметаат дека перцепцијата на мажите за идеалната големина на женските гради е управувана од истото еволутивно движење – плодноста.

Студијата, објавена во списанието „Evolution & Human Behavior“ покажува дека мажите преферираат убаво градени, цврсти гради наместо оние кои се поголеми и потенцијално се обесуваат со текот на годините.
Ова е изненадувачки, бидејќи претходните истражувања покажуваат дека поголемата големина на градите укажува на поголемо ниво на естроген и естрадиол, што значи дека жените со големи гради се повеќе плодни.

прочитајте повеќе на…
SHARE