Науката позади самоконтролата и инстинктивното однесување

SHARE

Научниците го открија механизмот во нашиот мозок кој ни помага да ги контролираме нашите инстинкти.

Истражувачите од Европската лабораторија за молекуларна биологија откриле „значајни врски“ помеѓу два дела на мозокот: префронталниот кортекс и мозочното стебло, кој е во основата на органот и води до ’рбетниот мозок.

Според соопштението од лабораторијата, експертите веќе знаеле дека мозочното стебло било вклучено во инстинктното однесување и се сомневале дека префронталниот кортекс игра улога во неговото контролирање, но не разбирале како го прави тоа. Со користење на мозок од глувче, групата следела врски помеѓу невроните за да ја најде поврзаноста.

прочитајте повеќе на…
SHARE