Огромна санта мраз ќе се отцепи од Антарктикот и може да го подигне нивото на морињата

SHARE

Многу голем процеп во еден од најголемите ледени гребени на Антарктикот драматично се проширил изминатиов месец, што може да доведе до одвојување на огромна санта мраз ова лето, соопштуваат британски научници.

Делот од сантата што е наречена Ларсен Ц со големина од 5000 квадратни километри, сега го држат само 20 километри мраз од отцепување.

Ларсен Ц е најсеверната ледена санта на Анктарктикот и за споредба зафаќа површина која е за двапати поголема од таа на Република Македонија.

прочитајте повеќе на…
SHARE