Откриен елементот кој недостасуваше во Земјиното јадро

SHARE

Општо познато е дека најскриениот дел од земјата е направен главно од железо (околу 85%), а присуството на никел е околу 10%. Мистерија е кој е составот од останатите 5% .

Јапонски научници веќе со децении трагаат по елементот што недостига во јадрото на Земјата, а сега веруваат дека го утврдиле идентитетот на елементот кој, освен железото и никелот, сочинува значителен дел од нашата планета, пренесува Би-Би-Си.

Експериментите покажале дека најверојатно станува збор за силициумот, а ова откритие би можело да помогне за да го разбереме начинот на кој е формиран нашиот свет.

прочитајте повеќе на…
SHARE