Откриен нов подтип на рак на грлото на матката

SHARE

Докторите може да бидат во можност да ги подобрат третманите за рак на грлото на матката кај пациентите со откривањето на нов подтип на болеста.

Иако сите видови на рак на грлото на матката се последица на долготрајната инфекција на хуман папилома вирусот, една студија во списанието „Oncotarget“ открива дека кај некои тумори кои содржеле ДНК од ХПВ вирусот, тој всушност бил неактивен, односно ракот бил предизвикан од ХПВ, но вирусот не ја насочувал прогресијата на ракот.

Во тие случаи, начинот на кој гените на туморот се изразени бил различен од случаите кога ХПВ бил активен. Можеби поради тоа тие „биле асоцирани со помал опстанок“ – можеби некои од овие разлики во тоа како гените на туморот се изразени „ги менувале патеките за кои насочените терапии биле достапни“, што значи дека ги немаат истите слабости како другите видови на рак на матката. Меѓутоа, сепак, авторите идентификувале генетски мутации во новиот подтип на ракот на грлото на матката кои можат да бидат насочени.

прочитајте повеќе на…
SHARE