Откриени 52-милиони години стари роднини на компирите и доматите во Патагонија

SHARE

Истражувачите откриле два фосили од овошје во Јужна Америка, кои датираат од пред околу 52 милиони години.

Овие древни зрнца припаѓаат на фамилија на растенија во која спаѓаат и некои од најпопуларните видови денеска, како компирот, доматот и пиперките.

Раната историја на оваа фамилија растенија е исклучително малку позната, бидејќи до сега се откриени само неколку фосилни семиња.

Научниците велат дека оваа класа потекнува десетици милиони години порано од тоа што претходно се сметаше.

прочитајте повеќе на…
SHARE