ОТКРИЕНИ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД СУДИРОТ ПОМЕЃУ ГОЛЕМИИОТ И МАЛИОТ МАГЕЛАНОВ ОБЛАК

SHARE

Астрономи од Северниот католички универзитет на Чиле во Антофагаста ги претставија последиците од судир помеѓу големиот и малиот Магеланов облак, соопшти Лента. Излегува дека интеракцијата помеѓу галаксиите доведе до појава на нови ѕвезди.

Магелановите облаци се сателити на Млечниот пат и се оддалечени од него на растојание 160.000 светлосни години. Пред околу 200 милиони години двете галаксии се доближиле доволно една до друга, за да може гравитациската интеракција помеѓу нив да влијае врз процесот на ѕвездообразувањето.

прочитајте повеќе на…
SHARE