Пчелите и осите во Австралија се поопасни од змиите и пајаците

SHARE

Австралија има репутација дека е дом на најопасните и најсмртоносните пајаци, змии и медузи, но едно ново истражување покажува дека не треба да ги потценуваме и пчелите и осите.

Првата  национална анализа на каснувања и убоди во Австралија открива дека пчелите и осите праќаат најмногу луѓе во болница секоја година и придонесуваат за највисокиот број на смртни случаи поврзани со отровен убод.

Анализата е спроведена од Ронел Велтон од Универзитетот во Мелбурн, при што се анализирани податоци од 2000 до 2013 година, кога каснувањата и убодите резултирале со речиси 42.000 хоспитализации, вклучувајќи ги и смртните случаи.

прочитајте повеќе на…
SHARE