Погледнете како изгледа мистериозниот руски „Град на мртвите“

SHARE

Во близина на селото Даргавс во Горна Осетија, Русија се наоѓа огромна надземна мистична некропола со древни гробови, која се нарекува „Град на мртвите“. Луѓето што живееле во долината, тука ги погребувале мртвите, заедно со нивната облека и други предмети.

Некрополата, која е лоцирана на ридот во близина на селото и самата изгледа како мало село. (извор)

Селото се протега на 17 километри, а гробиштата содржат 99 различни камени гробови и крипти (гробници). Првите записи за селото потекнуваат од почетокот на 14-тиот век (но, според некои извори, најстарите гробници датираат од 12-тиот век).

прочитајте повеќе на…
SHARE