Позитивните страни на озборувањето, според науката

SHARE

Научниците од Универзитетот во Павија, Италија во својата студија дошле до некои интересни сознанија за озборувањето. Всушност, тие заклучиле дека озборувањето има своја позитивна страна.

Во истражувањето учествувале 22 жени, а психолозите проучувале како озборувањето влијае на нивниот мозок. Главниот автор на студијата, Д-р. Наташиа Брондино, сакала да открие дали постои биохемиска причина за чувството на блискост кое жените го чувствувале после озборувањето.

За времетраење на процесот на озборување, доаѓа до излачување на окситоцин – хормон на среќата и љубовта. Тој се излачува за време на породување кај жените и влијае на зближувањето со бебето. Кога се работи за вообичаени теми, како на пример за разговор околу времето, нивото на окситоцин не било големо.

прочитајте повеќе на…
SHARE