SHARE


Големо откритие на научниците од американскиот Универзитет на Централна Флорида би можело конечно да ја отстрани најнепријатната работа поврзана со мобилните телефони – (пре)краткото траење на батеријата, пишува Engadget.

Според резултатите од истражувањето, објавени во научното списание ASCNano, научниците од Нанотехнолошкиот центар при UFC, развиле прототип на батерија што ќе работи како нова и после 30 илјади полнења. Што е уште подобро, со едно полнење батеријата би требало да издржи една недела, а полнењето би траело неколку секунди.

прочитај повеќе на…
SHARE