Расипани атомските часовници во навигациониот систем Галилео

SHARE

Сателитскиот навигационен систем Галилео претставува европски одговор на широко прифатениот американски систем ГПС.

Поради ваквите ситуации, секој Галилео сателит има четири атомски часовници. За негово непречно функционирање, барем еден од четири атомски часовници мора да биде точен во целост.

Директорот на Европската вселенска агенција, Јан Вернер, вели дека во моментов е пријавен дефект на 9 од 72 часовника.

прочитајте повеќе на…
SHARE