Сложените форми на живот може да се појавиле многу порано отколку што мислевме

SHARE

Едно ново истражување сугерира дека можно е сложени форми на живот да живееле и изумреле на Земјата долго време пред да се појават повеќеклеточните организми со кои сме запознаени денес.

Генерално се смета дека развојот на сложени форми на живот е редок настан кој се случува еднаш во 4,5 милијарди години. Но, новото истражување вели дека условите се поволни за барем еднаш, а можеби и неколку пати да се развиле и изумреле сложени клетки пред нашата лоза да започне.

Што значи тоа? Дека пред милијарди години, можно е да имало други сложени форми на живот на Земјата кои се целосно неповрзани со она што го гледаме денес.

прочитајте повеќе на…
SHARE