Слушајте со очи: еден од пет меѓу нас може да ја слушне светлината

SHARE

Изненадувачки број на луѓе имаат искуство со сетилна вкрстена перцепција во која трепкачката светлина и визуелните движења можат да се “слушнат“, велат истражувачите.

Според научниците, еден од пет луѓе се погодени од синестезија – невролошка состојба во која ефектот од еден осет преминува во друг, во случајов синапсија – звучна визуелизација, каде што одреден звук асоцира на слика или боја.

“Многу од нас поседуваат сетила кои ние не можеме ни да ги препознаеме”, вели Елиот Фримен, когнитивен невролог и автор на студијата.

прочитајте повеќе на…
SHARE